vrijdag 11 februari 2011

Sollicitaties & dates

“Does a string of bad dates really equal one good one?” Deze quote uit SATC zette me aan het denken. Eigenlijk hebben de banenmarkt en de 'huwelijksmarkt' (om maar eens een verouderde term te gebruiken) best veel met elkaar gemeen. Beiden zijn bijvoorbeeld in hoge mate geritualiseerd.
Als pas afgestudeerde ben ik hard op zoek naar een baan. Om een geschikte baan te vinden (een echte, vaste baan, en niet een tijdelijk uitzendbaantje) moet je, net als op de huwelijksmarkt,  bepaalde rituelen uitvoeren. Voor een date ga je de kroeg/club in, in de hoop een leuk exemplaar te spotten. Afhankelijk van je bui kun je eerst nog wat moed indrinken, of je stapt meteen op hem af. Je babbelt wat en als hij, behalve een leuk uiterlijk ook nog wat te melden heeft, ben je klaar voor het betere werk: je wisselt telefoonnummers uit zodat je later, in nuchtere toestand, een date kunt regelen met hem (okee, niet iedereen pakt het zo aan, maar brave meisjes zoals ik wel). 
Op de banenmarkt browse je verschillende websites af op zoek naar een leuke vacature. Vervolgens mail je een sollicitatiebrief en je cv, hopend op een sollicitatiegesprek (de versie van de date op de banenmarkt).
Voor beide 'dates' wil je uiteraard zo goed mogelijk voor de dag komen, dus kleed je je op je mooist aan, besteedt extra veel tijd aan je make up en focus je je vooral op je goede kwaliteiten, want zowel de heer als het bedrijf moeten een zo positief mogelijk beeld van jou krijgen.
De dates zelf kunnen ofwel soepel verlopen, ofwel een complete ramp worden. In het eerste geval kun je bij beide markten rekenen op een vervolgdate. In het tweede geval kun je hooguit nog hopen op een beleefd "je bent het toch net niet helemaal wat ik/we zoek(en)"- telefoontje.

En hier komen we bij de quote van Carrie, want het lijkt er verdacht veel op dat zowel op de datingmarkt als op de banenmarkt geldt vaak dat je een hele hoop slechte dates meemaakt, voordat je een goede date hebt. Voordat je jouw equivalent van "Mr. Big" hebt gevonden. Maar voor zowel de huwelijks- als de banenmarkt geldt dat ze eindigen als iemand 'Ja' tegen jou zegt.


6 opmerkingen:

  1. Ooes... English please, for the Dutch-impaired!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. haha! It's kinda about the same subject as your blog post: unemployment and how those jobinterviews can be seen as dates. You can read the first line, it's from Sex and the City :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. I'm going to have to copy and paste this into an online translating service, or something. Looking forward to reading it!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuke blog Anneloes! Ik zie uit naar je make up woensdag ;-)


    Marlou/WNF

    BeantwoordenVerwijderen